Fogyni szeretnél? Hízni? Izmosodni? Várandósként egyéni étrendre van szükséged? IR-rel, PCOS-sel, IBS-sel küzdesz? Pajzsmirigy problémád van? Allergiád? Evészavarod? Vagy csak szimplán egy óriási káosz a fejedben az interneten keringő, egészségről és diétákról szóló végtelen információ miatt? Itt az ideje szakértőhöz fordulni. Na igen, de kihez?

"Hiteles, megbízható táplálkozási tanácsadó évek alatt születik."

Kiből lehet táplálkozási tanácsadó?

A válasz rövid és velős: Bárkiből. Belőled, aki kicsit felszedtél tavaly nyáron a szomszéd lángosos miatt és lefogytad káposztaleves kúrával, így készült pár használható előtte-utána képed! Belőled, aki elolvastál pár cikket egy női magazinból és úgy érzed, ez már a kisujjadban van. És belőled, aki összeollóztad a számodra hitelesnek tűnő forrásokat, más tanácsadók tippjeit és eldöntöd, hogy te mától életmód mentor vagy!

Valójában ez nem ilyen egyszerű!

Hiteles, megbízható táplálkozási tanácsadó évek alatt születik. Végtelen szakmai cikk elolvasása, még több diétával, életmóddal és táplálkozással kapcsolatos kutatás elemzése és értelmezése, sok-sok pénztárcát nem kímélő továbbképzés elvégzése, előadásokon való folyamatos részvétel, nyitottság, empátia, a saját hibák elismerése és az azokból való tanulás, minden megkérdőjelezhető információ megkérdőjelezése és naprakész tudás begyűjtése, no meg egy csipetnyi anatómia, biológia és élettan tudás. Ennyi csupán. Ezzel már elindulhatsz! De várj csak, tanácsot még így is csak akkor adhatsz, ha képesítésed van róla! Természetesen ezt egy pár napos kurzussal és egy kisebb összeg kifizetésével megszerezheted! A képzésen ugyan legtöbb esetben semmi nem hangzik el, amit eddig ne tudtál volna, már ha korábban is érdeklődtél a táplálkozás iránt, de papír nélkül kevés helyen rúghat labdába az ember.

A törvény a tudásodtól és a tapasztalatodtól független hálisten még ezután is korlátoz!

És ez kivételesen nem a tőlem megszokott irónia. Hiszen az imént felsorolt papír és tudás birtoklása sem jogosít fel arra, hogy bárkinek étrendet írj, vagy tanácsot adj! Írhatsz étrendet: Egészséges fogyni vágyónak. Egészséges hízni vágyónak. Sport és egyéb esztétikai célok eléréséhez is hozzásegítheted a téged megkeresőket, illetve bőrproblémák, akné, narancsbőr, fejfájás, puffadás, székrekedés és a valószínűsíthető ételintoleranciák esetén is a megfelelő útra terelheted a segítséget kérőket.

 

Ennél eggyel komolyabb szint, ha hormontanácsadóként belemélyedsz a hormonegyensúly felborulásából következő problémákba, melyek sok esetben életmóddal javíthatók, vagy teljesen meg is szűntetjetők, legyen ez nőgyógyászati, vagy belgyógyászati probléma. Ekkor már jogosult vagy inzulinrezisztencia, PCO, PCOS és pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés esetén is segíteni! Ezen esetekben azért érdemes egy legalább közipiskolai biológiakönyvet még előhalássz, hiszen ha feltesznek neked egy egyszerűbb kérdést a benned zajló folyamatokról, nem biztos, hogy kielégítő válasz lesz, hogy ‘Mindegy, csak hagyd el a koffeint meg a glutént…!”

"...se a dietetikus, se a táplálkozási tanácsadó nem diagnoszta! Ha komplett képet szeretnél a tested állapotáról, mindig érdemes egy teljes kivizsgálással kezdeni..."

És mit tegyél, ha ennél komolyabb próblémád van? Jöhet a dietetikus!

Cukorbeteg vagy? Kiskorú vagy? Várandós? Szoptatós anyuka? Állandó hasmenéssel, szűnni nem akaró gyomorfájással küzdesz? Szédülés, ájulás, komolyabb hangulatingadozás kíséri végig a napod? Irány az orvos! A gasztroenterológia a belgyógyászatból önállósodott orvosi szakterület, ami az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik. Nem véletlen létezik erre egy külön szakterület.: Vér-, vizelet- és székletvizsgálatra, kilégzési tesztekre, emésztettségi vizsgálatokra, képalkotó eljárásokra, mint röntgen, ultrahang, vagy akár CT és MR, funcionális vizsgálatokra, mint manometria, pH mérés, és endoszkópos eljárásokra, mint gyomor- és vastagbéltükrözés– fognak küldeni. Az eredményt megkapva pedig javaslatot tesznek. Gyógyszeres kezelést, vagy diétát fognak kiszabni, esetlegesen mindkettőt… És itt jön a dietetikus! Az orvos hozzá fog elküldeni. Nem a táplálkozási tanácsadóhoz, hiszen ez már nem az ő hatásköre! 

 

A táplálkozási tanácsadó EGÉSZSÉGES szervezetekhez ért! Fogyáshoz, hízáshoz, szálkásodáshoz, kerek popsihoz…

A dietetikus pedig az orvost KIEGÉSZÍTŐ következő lépés, aki nem feltétlenül fog megtapsolni, ha vegán vagy, vagy ketózol, mert az iskolában azt tanulta, hogy tej-tojás-csirkemell… Aki nem biztos, hogy ugyanúgy képben lesz az időszakos böjttel, a 16:8-as időablakkal és a fitness versenyzők vízhajtásával, mint egy táplálkozási tanácsadó… Aki lehet, hogy végigpuskázta az egyetemi vizsgáit, de valahogy csak lediplomázott… Viszont jó esetben kőkeményen végigseggelt egy jó egyetemen 8 félévet, tisztában van az élettani és biológiai folyamatokkal, olvas, képzi magát (bár ez minden dietatikusnak kötelező, ha kamaratag szeretne maradni), és tanul, tanul, tanul…

"A táplálkozási tanácsadó EGÉSZSÉGES szervezetekhez ért!"

Viszont se a dietetikus, de a táplálkozási tanácsadó nem diagnoszta! Ha komplett képet szeretnél a tested állapotáról, mindig érdemes egy teljes kivizsgálással kezdj, kérj beutalót egy nagylaborra, esetlegesen válassz egy neked szimpatikus ételallergia teszt központot és ezek birtokában válassz szakértőt, legyen ez táplálkozási tanácsadó, vagy dietetikus.

Ha a fent említett problémákkal küzdesz és nem tudod, kihez fordulj, segítek eligazodni, hiszen egy jó táplálkozási tanácsadó tudni fogja, hova tovább, akkor is, ha a betegséged nem az ő kompetenciája! Ha pedig a már fent említett kerek popsi a cél, nézelődj személyre szabott étrend csomagjaim közül, vagy kezdj egy teljes életmódváltásba és próbáld ki velem a kanapé + Netflix helyett a személyi edzést… hogy aztán büszkén és fáradtan mehess haza a kanapéra a Netflix elé!