Áll a bál, a vírusok 2020-as koronázatlan királynője százával szedi áldozatait, mi pedig rettegünk, vagy épp ellenkezőleg, homokba dugjuk a fejünk és félvállról vesszük a helyzetet. Abba, hogy gazdaságilag mekkora károk elé nézünk, egyelőre még belegondolni is félelmetes, viszont van pár apróság, amit te is megtehetsz annak érdekében, hogy a szeretteid és magad is biztonságban tudd! Habár már a csapból is ez folyik, mindenkinek kutya kötelessége ezeket terjeszteni, aki rendelkezik olyan platformmal, amit többen olvasnak, mint Kopernikusz „Égi pályák körforgásáról” szóló heliocentrikus művét.

Első és legfontosabb: Nem vagyok se orvos, se jós. Nem tudom felmérni a jelenlegi vírus helyzet komolyságát, időtartamát és következményeit. Amit viszont biztosan tudok, az az, hogy a pánik nem megoldás, a józan ész, az empátia, a megelőzés és az elővigyázatosság viszont nincs olyan helyzet, ahol ne jelentene lépéselőnyt. Ha tájékozódunk, márpedig ez erősen javallott, tegyük azt megbízható, lehetőség szerint minél többféle, akár külföldi forrásból! Nem, a tévé nem megbízható forrás, se szomszéd Ica, se a random hírportálok, se haverod a dzsimből. Megbízható forrás például egy világszervezet, egy érintett szakértő és egészségügyi szervezet közleménye! Amit most a következőkben olvasni fogtok 100%-osan ilyen forrásanyag felhasználásával íródott, 2020. március 12-én aktuális tények és nem találgatások alapján, evidenciák, amik segíthetnek abban, hogy ne ész nélkül lisztbe és tartós élelmiszerbe fojtsd a bánatod és az aggodalmad, hanem, hogy tisztán lásd, mi az a minimum, amit te megtehetsz a saját biztonságod és egészséged érdekében!

 "Fokozottan tartsd be a higiéniai előírásokat! MOSS KEZET!"

Mivel állunk szemben, avagy a COVID-19-ről röviden?!

A COVID-19 egy fertőző betegség, amit a SARS-CoV-2 nevű vírus okoz, mely a “Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2” rövidítése. Jelen pillanatban két típusát különböztetik meg, egy agresszívabb lefolyásút, ami a jelenlegi esetek 70%-ánál lép fel és egy kevésbé agresszív típusút, mely a vírus kitörése óta növekszik, jelenleg az esetek 30%-ánál áll fenn.

7 féle koronavírusról tudunk, ebből 3 olyanról, ami emberi szervezetre veszélyt jelent, ez a 3 a SARS, a MERS és a COVID-19. Hogy miért olyan veszélyes a COVID-19? A hosszú lappangási idő (2-14, sőt 24 napos lappangási időről is beszámoltak már) okozta gyors terjedése és a sima influenzához képest fellépő halálozási aránya miatt, hiszen a bizonyított COVID-19 esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája.

Vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel a koronavírus ellen - lehetséges?

NEM LEHET TUDNI!! Egyelőre a vírus túl új ahhoz, hogy tudományos megfigyelésekkel bizonyított következtetésket vonjanak le ehhez az állításhoz, ráadásul a vírus strukturálisan nem egyezik 100%-ban a sima légúti megbetegedésekkel és az influenzával! Innál egy kis zeller dzsúszt, hogy feltunningold az immunrendszered? Nagyszerű. De mi lenne, ha jelen helyzetben nem a Goop és más kuruzslók ajánlásával fémjelzett trükkökkel próbálnád megelőzni a bajt? Természetesen az immunrendszered erősítése nem elhanyagolható, de sajnos, akármennyire is elkeserítő, nem fog segíteni, ha 3 napig víz helyett is vitamint fogyasztasz.

Mit tehetsz a korona vírus ellen, ami valóban hatásos?

Fokozottan tartsd be a higiéniai előírásokat! MOSS KEZET! Folyamatosan. Fertőtlenítsd, ne vedd a szádba, NE NYÚLJ AZ ARCODHOZ, a gyereked arcához, a párod arcához, idegenek arcához. Mondjuk oda amúgy se. És ha teheted MARADJ OTTHON! Igen, drasztikus lépésnek tűnhet, de nem jobb félni, mint megijedni? Ha egészséges vagy, azért, ha nem, azért. Ha pedig a következő tüneteket észleled, FORDULJ SZAKEMBERHEZ: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. E tünetek legtöbb esetben enyhék és fokozatosan jelentkeznek, de olyan fertőzött is akad, akinél ezek egyáltalán nem jelentkeztek.

Miért ne pánikolj?

A helyzet az, hogy a legtöbb esetben a betegség még az influenzánál is enyhébb lefolyású, az esetek 80%-a speciális kezelés nélkül felépül, a fertőzés leginkább idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes, olyanokra, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség.  Gyerekek, várandósok, kutyások, nyugalom! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne, és bár a vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg, náluk pedig a betegsége enyhe lefolyású volt. Kutyákra a korona a jelenlegi vizsgálatok szerint, kedvenc internetes Keanu Reeves-es meme-jeim ellenére sem jelent veszélyt!

"...a legtöbb divatos “immunerősítő” és “szuperfood” nem szerepel az evidencia alapú tudományos kutatások palettáján..."

Miért pánikolj?

A gazdaság miatt. Az egészségügyi dolgozók, a közoktatásban dolgozók lehetetlen helyzete miatt. A rengeteg vendéglátásból, turizmusból élő kisvállalkozó miatt. A légitársaságok és az alkalmazottaik miatt. Mindenki miatt, aki komoly anyagi problémákkal fog szembenézni a vírus miatt, és azok miatt, akik még mindig azt hiszik, hogy a szénhidrát hizlal. Azok miatt nagyon!

Mi segíthet nátha és influenza esetén?

Még egyszer hangsúlyozom, koronavírusos megbetegedés esetén azonnal forduljon mindenki szakemberhez, nem füves emberhez, nem immunerősítő teához, nem gumibogyószörphöz és a suttogóhoz…ORVOSHOZ TELEFONON! Ha viszont egy klasszikus megfázással, vagy influenzával szeretnél megbirkózni, a következőket teheted:

 • C-vitamin:  igazoltan redukálja a megbetegedés időtartamát akkor, ha már előtte rendszeresen szedted! 1500-2000 mg is mehet ebben az időszakban 3-4 részre elosztva.
 • D-vitamin (D3): segít a felsőlégúti megbetegedések megelőzésében. Zsírban oldódó vitamin, étkezés közben érdemes bevenni!
 • Cink szopogatótabletta: segít a tünetek enyhítésében, fogyasztása C-vitaminnal együtt javasolt, a kálcium és a vas akadályozza a felszívódását, tehát lehetőleg külön időpontra időzítsd ezek bevételét!

 

Az alábbiak pedig nyújthatnak minimális segítséget, de komolyabb orvostudományi bizonyíték NINCS a pozitív hatásukra!

 • Fokhagyma: a legtöbb vizsgálat inkább megelőzésben, mint kezelésben mutatott eredményt!
 • Echinacea
 • Bodza szirup
 • Fokföldi muskátli gyökér (a kezelésben segít, a megelőzésben nem!)
 • NAC aminósav
 • Elegendő alvás, pihenés
 • Megfelelő táplálkozás, túlzottan feldolgozott termékek kerülése

 

Szinte semmi orvostanilag igazolt hatásuk nincs, de a placebonál több:

 • gargarizálás
 • méz

Ahogy látjátok, a legtöbb divatos “immunerősítő” és “szuperfood” nem szerepel az evidencia alapú tudományos kutatások palettáján. Természetesen ha az ok-okozati viszonyokat vesszük, elengedhetetlen, hogy valaki odafigyeljen az egészségére, hiszen ahogy fentebb is olvastátok, a már beteg szervezetre a koronavírus igenis sokkal veszélyesebb, mint egy makkegészséges, tudatosan táplálkozó élsportolóra, vagyis, ha odafigyelsz magadra, hosszú távon egészen biztos, hogy csak nyersz. De bízom benne, hogy a konklúzió számotokra is egyértelmű: rövid távon a vitaminokkal nem sokra mész, ha viszont szeretnél értékes perceket az életedből elbaszkodni, állj sorba mindenképp a patika előtt, ha pedig valóban hosszú távon gondolkozol, a megelőzésé a főszerep! És a KÉZMOSÁSÉ…

Ez utóbbit nem tudom megtenni helyetted, de ha segítségre lenne szükséged egy kiegyensúlyozott életvitel kialakításához, egyéni, személyre szabott étrend összeállításához, keress bizalommal!